Herpesvirusinfektiot EHV-1 ja EHV-4

(rinobneumoniitti ja virusabortti)

  • Aiheuttaja: Hevosen herpesvirus (EHV-1 ja EHV-4)
  • Oireet: Hengitystieoireet, kuume, luominen eli keskenvarsominen, hermosto-oireet
  • Leviäminen: Pisaratartuntana lyhyellä etäisyydellä, voi levitä myös mm. ihmisten, varusteiden ja kuljetuskaluston välityksellä
  • Itämisaika: 2-10 päivää (hengitystieinfektio), viikoista kuukausiin (virusabortti)
  • Ennaltaehkäisy: Karanteeni, hevosten osastoiminen, rokottaminen, hyvä hygienia ja erityistoimet luomistapauksissa

Hevosen herpesvirukset (EHV-1 ja EHV-4) ovat merkittäviä ylempien hengitysteiden infektioiden aiheuttajia. Molemmat aiheuttavat hengitystieoireita ja alentavat hevosten suorituskykyä. Herpesvirus voi taudin jälkeen jäädä elämään elimistön imu-ja hermosolmukkeisiin. Stressi kuten esimerkiksi pitkä kuljetus voi laukaista viruksen erittymisen tälläisella oireettomalla kantajalla. Tälläiset piilevästi infektoituneet virustartuntaa kantavat hevoset (jopa puolet hevosista) ovat viruksen tärkein lähde.

Herpesviruksen aiheuttama hengitystietulehdus on tyypillisesti nuorten hevosten tauti. Oireina todetaan kuumetta, sierainvuotoa ja ruokahaluttomuutta.

Tallissa herpesvirustartunta etenee hitaammin kuin hevosinfluenssa. Taudin itämisaika on 2-10 päivää. Virusta erittyy sierainlimaan ja tartunta leviää pisaratartuntana sierainten tai suun kautta. EHV-1 eritys sierainlimaan voi jatkua kahden viikon ajan tartunnasta. Tartunnan leviämisriski sairastuneesta hevosesta on suurin muutamien ensimmäisten päivien aikana. Nuorilla hevosilla suurin tartuttavuusaika on samaan aikaan kuumevaiheen kanssa. Vanhoilla hevosilla, jotka ovat kohdanneet viruksen aiemmin, oireet ovat usein lieviä tai niitä ei havaita lainkaan. Virustulehduksen jälkeen hengitystiet ovat alttiita bakteerien aiheuttamille jälkitaudeille, koska virustartunta heikentää hengitysteiden suojamekanismeja.

EHV-1 tartunta voi aiheuttaa hengitystieoireiden lisäksi vakavampia seurauksia, kuten tiineellä tammalla luomisen tai varsan syntymisen kuolleena tai erittäin heikkona. Virusabortin itämisaika vaihtelee viikosta kuukausiin. Yleensä tamma luo varsan viimeisen neljän tiineyskuukauden aikana. Abortoitu sikiö ja jälkeiset sisältävät runsaasti virusta ja aiheuttavat muille hevosille merkittävän tartuntavaaran.

Sairauden kolmas ns. hermostomuoto on vakavin, mutta myös harvinaisin. Se aiheuttaa hevosille neurologisia oireita, jotka saattavat vaihdella lievistä liikehäiriöistä täydelliseen halvaantumiseen. Vain osa EHV-1 viruskannoista aiheuttaa hermosto-oireita.