Kuinka hevonen ilmaisee kipua

Älä jätä hevosen kivun merkkejä huomioimatta

Hevosten akuutit kivun merkit - ähky, selkeä ontuminen - ovat tuttuja suurelle osalle hevosten omistajista. Kuitenkin, hevonen voi tuntea lievää epämukavuutta tai jopa kohtalaista kipua, ja se näyttää vain hienoisia merkkejä. Erityisesti, jos hevosesi on hyvin koulutettu ja tottunut tekemään mitä siltä pyydetään, et ehkä huomaakaan sen kipeää selkää tai jäykkiä jalkoja. Saaliseläiminä hevosten ei kuulu näyttää kivun merkkejään. Miten siis omistaja huomaa hevosessaan muutokset?

Muutokset käyttäytymisessä kertovat, että kaikki ei ole kohdallaan. Jos hevonen yht'äkkiä muuttuu hankalaksi saada kiinni, hermoilee sitä harjatessa tai satuloidessa/valjastaessa, pukittelee tai potkii ratsastuksen tai ajon aikana tai leikkii jatkuvasti kuolaimella, se mahdollisesti ennakoi tai näyttää että ratsastaminen tai ajaminen aiheuttaa sille kipua. Vastahakoisuus mennä ylä- tai alamäkeen tai suorittaa tarmokkaampaa liikettä tasaisella voi olla merkki jalkaongelmista. Kuten äkillinen haluttomuus syödä voi merkitä esimerkiksi mahahaavaa tai hammasongelmia.

Myös hevosen asennon muutokset voivat antaa vihjeitä. Hevoset, jotka seisovat toinen etujalka toista edempänä tai siirtävät painoaan pois etujaloilta, todennäköisesti kertovat jalkojen kipeydestä. Ne, jotka seisovat kaikki jalat kasassa mahan alla (kuvailtu "kuten vuohi kivellä") voivat kärsiä kinner-, polvi- tai selkäkivuista. Hevoset, jotka liikutettaessa venyttelevät kuin ne virtsaisivat, voivat yrittää kertoa selkäkivuista tai ehkä ennemminkin, että lihakset ovat krampin partaalla aineenvaihduntahäiriöiden vuoksi.

Hampaita pureskeleva, napaan tuijottava tai muuten vain epätavallisen rauhalliselta vaikuttava hevonen voi myös antaa merkkejä jonkinasteisista vaivoista. Paikallinen hikoilu, kun hevosella ei työskennellä, on myös kivun merkki.

Kaikilla hevosilla on hetkiä, jolloin ne käyttäytyvät oudosti tai poikkeavasti eikä näillä yksittäisillä tapauksilla ole taustalla välttämättä mitään vakavampaa syytä. Kuitenkin, omistajien pitäisi huomioida pienetkin ja piilevät merkit hevosen käyttäytymisessä ja pyytää mahdollisesti eläinlääkäri tutkimaan hevonen ja etsiä kivun aiheuttajan syy. Älä sivuuta aikaisia kivun merkkejä äläkä oleta, että hevosella ei ole kipuja jos eläinlääkärin tarkastuksessa ei heti löydy täsmällistä vastausta. Joillakin hevosilla on suuri kipukynnys ja ne pystyvät peittelemään sitä, joten jatka käyttäytymisen seurantaa ja pyydä uusi tarkastus, jos se on tarpeen.

Lähde: Kentucky Equine Research 16.3.2012


Kuva: T. Sahlstein

Krooninen kipu liittyy hevosen agressioihin

Jos selkäsi on kipeä tai lihakset jäykät, olet todennäköisesti pahalla tuulella ja saatat kivahtaa ihmiselle, joka ärsyttää sinua. Hevoset reagoivat samalla tavalla, viitaten Ranskassa tehtyyn tutkimukseen. Tutkijat tarkkailivat 59 hevosta kolmessa eri ratsastuskeskuksessa kirjaten ylös viiden standardisoidun käyttäytymistestin tuloksia. Sitten jokainen hevonen tutkittiin hevoskiropraktikon toimesta ja niiden selkäkivun aste määriteltiin perustuen luiden ja pehmytkudosten jäykkyyteen ja käsin tunnusteluun (palpointi).

Tutkimuksen mukaan lähes kolme neljästä tutkitusta hevosesta kärsi vakavista jonkinlaisista selkärangan ongelmista. Näistä "kipuhevosista" yli 75% osoitti negatiivista käyttäytymistä tai agressiota ihmistä kohtaan yhdessä tai useammassa testissä. Eniten selän ongelmista kärsineet hevoset näyttivät myös vähiten positiivisia reaktioita ihmistä kohtaan kuin vähempiongelmaiset.

Tutkimusta johtanut eläinten käyttäytymistutkija ph.D. Carole Fureix esitti, että useimmiten se mikä nähdään koulutusongelmana tai huonona käytöksenä hevosen kohdalla, voi juontaa juurensa jonkinlaiseen krooniseen kipuun.  Tämä kivun mahdollisuus tulee huomioida ja omistajan pitäisi tutkituttaa hevonen sen sijaan, että hevosta heti rangaistaan negatiivisesta käytöksestä.

Akuuttia kiputilaa tulee myös epäillä hevosen käyttäytyessä negatiivisesti tai aggressiivisesti etenkin, jos hevosen käytös muuttuu äkillisesti normaalista. Kiputila voi olla hevosessa missä tahansa, ei ainoastaan selässä.

Lähde: Kentucky Equine Research Research 30.9.2011