Madotussuositukset (uusi suositus syksy 2011)

"Laiskan lukijan ohje aikuiselle hevoselle"
Syksyllä madota vaikka ilman ulostenäytteen tutkimista kaikilta suuret strogylukset + heisimadot (ivermektiini + pratsikvanteeli EQUIMAX tai tuplapyranteeli STRONGID-P, jos toimii tallilla). Tarkista ulosteen madonmunat kahden viikon kuluttua (edes kerran), jotta tiedät toimiiko lääkkeesi.
Keväällä lääkitse ulostenäytteen perusteella tarvittaessa.

Kuva: A. Laitinen

Varsat ( 0- 2 vuotta) - UUSI SUOSITUS!

  1. 8-10 viikon iässä fenbendatsoli 7,5 (-10) mg/kg (AXILUR)
  2. 4 kuukauden iässä fenbendatsoli (AXILUR)
  3. 6 kuukauden iässä ivermektiini + pratsikvanteeli (EQUIMAX)
  4. Ennen laidunkautta lantanäyte: yksilöiden madotus lantanäytteen tuloksen mukaan. Tehon tarkistus: uusi lantanäyte 2 viikon kuluttua.
  5. Heinäkuussa pyranteeliembonaatti (STRONGID-P) tai ivermektiini (NOROMECTIN, VECTIN)
  6. Syksyllä lantanäyte: yksilöiden madotus lantanäytteen tuloksen mukaan. Yleensä pyranteeliembonaatti (STRONGID-P) tai pratsikvanteeli (DRONCIT).

Aikuiset = 2 - 4 vuotta

Lantanäyte aikuisilta hevosilta 2 kertaa vuodessa; ennen laidunta ja ennen laidunkauden loppua. Yksilöiden madotus lantanäytteen tuloksen mukaan. Jotta suuret strongylukset saadaan pidettyä kurissa, voidaan myös harkita, että hevoset lääkitään rutiinisti ennen laidunkautta (kesäkuun loppu/heinäkuun alku) ivermektiini (NOROMECTIN, VECTIN) ja syksyisin loka-/marraskuussa ivermektiini (NOROMECTIN, VECTIN) tai ivermektiini+ pratsikvanteeli (EQUIMAX) lääkkeellä.

Aikuiset = 4 vuotta ja vanhemmat hevoset
Lantanäyte aikuisilta hevosilta 2 kertaa vuodessa; ennen laidunta ja ennen laidunkauden loppua. Yksilöiden madotus lantanäytteen tuloksen mukaan.

Siitostammat
Syksyllä ivermektiini+ pratsikvanteeli (EQUIMAX). Lantanäytteenotot suositeltavaa kuten aikuisilla hevosilla.

Uudet hevoset
Talliin tulevilta yksilöiltä on suositeltavaa tutkia lantanäyte ja madottaa tarvittaessa. Mikäli madotushistoria ei ole tiedossa, lääkkeenä moksidektiini (EQUEST, EQUEST PRAMOX). Uuden hevosen voi päästää muiden kanssa laitumelle 3-4 päivää madotuksen jälkeen.

Hevoset, joilla toistuvasti paljon madonmunia ulostenäytteessä
Yksilöt, joilla todetaan ulostenäytteessä 3 kertaa peräkkäin >500 epg, tulisi madottaa moksidektiinilla (EQUEST, EQUEST PRAMOX).

Sairaat/oireilevat yksilöt
Mikäli hevosella on toistuvia ähkyjä, ripulia, cushingin tauti tai ähkyhistoria, tulee se joko madottaa lantanäytteen tuloksen mukaan tai eläinlääkärin ohjeen mukaan.

Hevonen tulee madottaa yksilöiden lantanäytteen tuloksen mukaan mahdollisimman tarkoin eläimen painon mukaan. Painon arvioinnissa painomittanauha on hyvä apuväline. Aliannostelu ei ole suotavaa.
Huom! Älä anna muille kotieläimille hevosen matolääkkeitä.