Hevosen pyyntö

SEY järjesti yhdessä Hippoksen ja Suomen Ratsastajainliiton kanssa Hevosen pyyntö 2010 –kilpailun. Kilpailun tavoitteena oli päivittää 1910-luvulta peräisin olevan Hevosen pyyntö –huoneentaulu nykyiseen hevosenpitoon sopivaksi. Päivitysehdotuksia pyydettiin kaikilta hevosista ja niiden hyvinvoinnista kiinnostuneilta. Kilpailuraati vastaanotti kymmenittäin erinomaisia ehdotuksia uudeksi Hevosen pyynnöksi. Lopullinen Hevosen pyyntö 2010 koottiin useiden ehdotusten pohjalta. 

Sata vuotta sitten hevoset olivat tärkeä osa suomalaisten arkea työtovereina pelloilla ja työajossa. Nyt hevosesta on tullut yhä suositumpi kumppani vapaa-aikaan ratsuna ja raveissa. Hevosenpidon perusteet ovat muuttuneet, ja se näkyy myös kilpailuehdotuksista. Tänään on aika muun muassa muistuttaa, että hevonen kaipaa riittävästi liikuntaa ja sopivassa määrin ruokaa, ei liikaa. Sata vuotta sitten asia oli helposti toisin päin olojen ollessa niukemmat.

Hevosten määrä romahti Suomessa autoistumisen alettua ja uusi nousu alkoi ravitoiminnan ja ratsastuksen suosion kasvussa. Tässä murroksessa vanha hevostieto- ja perinne pääsi osin katoamaan, ja on syytä muistuttaa uusia omistajia siitä valtavasti tieto- ja taitomäärästä, mitä hyvä hevosenpito vaatii soveliaiden olosuhteiden ohella.

Suhtautuminen hevoseen ja eläinten pitoon on muuttunut viimeisen sadan vuoden kuluessa, mikä on helposti nähtävissä verrattaessa sadan vuoden takaista Hevosen pyyntöä kilpailuehdotuksiin. Erityisesti raatia ilahdutti se, että hevosen oikeus hyvinvointiin ja lajinomaiseen elämään oli kiitettävällä tavalla otettu huomioon ehdotuksissa.

Toisaalta useista kilpailuehdotuksista nousi esiin huolestuttava ilmiö, eläimen väärä inhimillistäminen. On muistettava että hevonen katsoo maailmaa aran saaliseläimen silmin, viihtyy laumassa ja nauttii rauhasta, liikkuu luonnossa päivittäin pitkiä matkoja. Hevonen on isokokoinen ja voimakas eläin, mistä johtuen vaaratilanteet sen kanssa ovat mahdollisia. Hevosen kouluttaminen vaatii kokemusta ja vankkaa osaamista, usein myös ammattilaisten apu on tarpeen. Hevoselle, kuten kaikille eläimille, on taattava mahdollisuus toteuttaa lajinomaisia tarpeitaan, mutta se on myös johdonmukaisesti opetettava toimimaan turvallisesti yhteistyössä ihmisen kanssa.

Jos hevonen myydään, on tärkeä varmistaa, että se pääsee hyvään ja osaavaan kotiin. Raati piti myös tärkeänä muistuttaa edelleen siitä, ettei tehtäviinsä sopimattomiksi käyneitä, vanhoja tai sairaita hevosia laitettaisi kiertoon, vaan niiden omistajat järjestäisivät niiden lopun hevosen arvoisella tavalla.



Hevosen pyyntö 2010

1. Pidä tallini puhtaana, valoisana ja vedottomana ja ympäristöni turvallisena. Anna minulle tilava karsina, jossa on raikas ilma ja riittävästi kuiviketta. Muista että pidän rauhasta ja levosta.

2. Anna minun elää hyvää hevosenelämää, johon kuuluu päivittäinen ulkoilu ja lajitovereiden seura.

3. Ruoki ja juota minua riittävästi ja säännöllisesti puhtaista astioista. Anna oikeanlaista ja hyvälaatuista rehua sopiva määrä. Älä pidä minua nälässä, mutta älä myöskään syötä minua liian lihavaksi.

4. Hoida kavioitani, anna ammattilaisen vuolla ja kengittää ne säännöllisesti. Huolehdi ajallaan myös loishäädöstä, rokotuksista ja hampaiden raspauksesta. Jos sairastun, älä epäröi kutsua eläinlääkäriä.

5. Harjaa minua, sillä se tuntuu hyvältä ja on terveellistä minulle. Samalla voit tarkistaa, että minulla on kaikki kunnossa.

6. Puhdista minut, jos olen likainen tai hikinen, anna minun kuivatella lämpimässä tai loimen alla.Laita selkääni suojaava loimi tarvittaessa myös kylmän ja sateen aikana.

7. Pidä huoli, että saan liikuntaa riittävästi ja säännöllisesti. Mitoita työt ja tehtävät kuntoni ja vointini mukaan. Liikkuminen on minulle ilo, kun olen kunnossa. Anna minun vertyä rauhassa ennen työtä ja juoksua ja myös sen jälkeen.

8. Muista oikeanlaiset ja sopivat varusteet, jotka ovat turvalliset sinulle ja minulle. Valitse ja hoida varusteet niin, että minun on hyvä tehdä niissä työtä, etteivät ne satuta, purista, paina tai hankaa.

9. Kohtele minua hyvin, koska terveenä ja tyytyväisenä voin palvella sinua paremmin.Älä aiheuta minulle kipua tai tuskaa, käytä taidon voimaa.

10. Käsittele minua rauhallisesti ja johdonmukaisesti, ystävällisesti mutta päättäväisesti. Ole hyvä johtaja, kiitä minua oikein tehdystä työstä. Älä opeta minulle huonoja käytöstapoja.

11. Älä pyydä minulta sellaista, mitä en ymmärrä tai osaa, mihin voimani ja taitoni eivät riitä. Opeta minua rauhallisesti ja huolella, suuttumatta. Jos omat taitosi eivät riitä minun kouluttamiseeni tai käsittelyyni, ole nöyrä ja hanki ammattiapua. Siitä on iloa meille molemmille.

12. Mieti kahdesti ennen kuin hankit hevosen, hyvä hevosenpito vaatii paljon. Pyydän, että hankit riittävästi tietoa hoidostani ja tarpeistani, ennen kuin otat minut vastuullesi. Kokemattomuus ja tietämättömyys voivat viedä terveyteni, jopa henkeni. Selvitä myös huolella, millainen hevonen sopii parhaiten sinun elämääsi.

13. Toivon, että harkitset tarkasti millaiseen kotiin minut myyt, jos on tullut aika erota. Älä anna minua voitonhimoisille, välinpitämättömille ihmisille tai osaamattomiin käsiin. Kerro rehdisti uudelle omistajalleni minusta, jotta yhteinen taipaleemme alkaisi hyvin.

14. Hyvä omistajani! Kun näet voimieni uupuvan, lopeta elämäni tuskattomasti. En halua jatkaa tietäni kipeänä tai kaltoinkohdeltuna, joutua vanhoilla päivilläni huonoihin oloihin! Huolehdi minusta kunnialla loppuun saakka.

Ladattavissa:

Hevosen pyyntö A4-kokoisena

Hevosen pyyntö A3-kokoisena