Rokotukset
Hengitystiesairauksia vastaan rokottaminen lieventää taudin oireita, vähentää sairaspäivien määrää ja ehkäisee tautien leviämistä hevospopulaatiossa. Kaikkia tarttuvia tauteja vastaan rokotettaessa on erittäin tärkeää, että mahdollisimman suuri määrä hevosia on rokotettu. Näin saavutetaan ns. laumaimmuniteetti, joka tehostaa kaiken kaikkiaan rokotteiden suojaavaa vaikutusta ja estää tautien leviämistä hevosten välillä.
Hevosen täytyy olla terve rokotettaessa. Rokotteen antamisen jälkeen joillekin hevosille saattaa nousta kuumetta, lämpöä on hyvä seurata kunnes mahdollinen lämpö/kuume on laskenut. Rokottamisen jälkeen hevosta tulee liikuttaa vain kevyesti 5 päivän ajan.
Rokotukset merkitään ensijaisesti hevospassiin, joka kulkee hevosen mukana mm. kilpailuissa. Rokotusmerkinnästä täytyy ilmetä rokotuspäivämäärä, käytetyn rokotteen nimi ja eläinlääkärin nimi ja allekirjoitus. Jos hevosella on erillinen rokotuskortti, täytyy kortissa näkyä hevosen virallinen nimi. Eläinlääkäri voi siirtää rokotustiedot myöhemmin rokotuskortista hevospassiin.
Rokotusaikataulu
Varsoilla rokottaminen aloitetaan n. 6 kuukauden iässä, tällöin rokotetaan esim. influenssa-, herpes ja tetanusrokotteet. Kaksi ensimmäistä rokotetta annetaan n. kuukauden välein ja siitä vuoden kuluttua annetaan tehosterokotteet. Näin saavutetaan ns. perusimmunisointi, jonka jälkeen rokotustiheys vaihtelee 3 kk -1 v riippuen käytetyistä rokotteista ja mitä suojaa halutaan.
Aikuisella, rokottamattomalla hevosella aloitetaan rokotukset samoin, eli perusrokotukset kuukauden välein, siitä vuoden kuluttua ja jatkossa 3-12 kk välein rokotteesta riippuen.
Influenssarokote
Nopeasti leviävää hevosinfluenssaa vastaan on olemassa tehokas rokote, joka antaa hyvän suojan tautia vastaan. Perusrokotusten jälkeen rokote uusitaan vähintään vuosittain, puolivuosittainen uusinta suositeltavaa. Perusrokotuksena kaksi rokotusta n. neljän viikon välein. Huom! Kilpailevilla ratsuilla on omat rokotusmääräyksensä! Jokaisella kilpailuorganisaatiolla on omat sääntönsä perusrokotuksiin ja niiden uusimistiheyteen. Kansainvälisissä kilpailuissa vaaditaan tiheämpi rokotusväli kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n sääntöjen mukaan. Säännöt kannattaa tarkistaa järjestöjen kotisivuilta aina silloin tällöin. Varsojen rokotukset aloitetaan varsan ollessa puoli vuotias - alle puoli vuotiaita ei suoitella rokotettaviksi. Yleisesti käytetään influenssa + tetanus yhdistelmärokotteita, jolloin samalla rokotuksella saadaan vaste kahdelle taudille.
* * Rokotusmääräykset
ravihevosille
* * Rokotusmääräykset
ratsuhevosille
Jäykkäkouristus eli tetanus
Tetanus- eli jäykkäkouristusrokote antaa suojan Clostridium tetani -bakteerin
aiheuttamalta tappavalta taudilta. Jäykkäkouristus on em. bakteerin tuottaman hermomyrkyn aiheuttama vakava sairaus. Bakteeri on tavallinen maaperäbakteeri, joten rokotuksen pitäisi olla kunnossa myös ihmisellä. Se elää yleisesti myös eläinten suolistossa ja bakteereja on mm. hevosen lannassa.
Bakteeri pääsee maaperästä hevoseen esim.
haavojen kautta. Suositusten mukainen rokottaminen antaa hyvän suojan tautia
vastaan. Rokotettu tamma antaa varsalleen suojan, jos varsa on saanut
riittävästi vasta-aineita. Rokotukset aloitetaan varsoilla puolen vuoden iässä. Perusrokotus
tehdään antamalla 2 rokotetta kuukauden välein ja kolmas vuoden kuluttua, jonka
jälkeen riittää kahden vuoden välein tapahtuva tehosterokotus. Rokotuksen haittana osalla hevosista
pistokohta saattaa turvota ja lihas olla kipeä, mutta vaiva yleensä
hoituu kipulääkkeellä ja helpottaa muutamassa päivässä. Tällaisten
hevosten rokottamiskohtana ryntään lihakset voivat aiheuttaa vähemmän
ongelmia.
Tetanusrokotetta suositellaan ehdottomasti kaikille hevosille!
Herpesrokote
Herpesviruksen aiheuttamia hengitystieinfektioita vastaan on olemassa yhdistelmärokote, joka antaa suojaa sekä influenssaa että herpestä vastaan mutta rokotuspakkoa ei ole. Rokotteen suojaava vaikutus herpesvirukselle on heikompi verrattuna influenssarokotteeseen, joten herpesrokote tulisikin antaa perusrokotusten jälkeen 3-4 kk välein jatkuvasti. Samoin kuin influenssassa, tärkeintä olisi kaikkien yksilöiden rokottaminen. Herpestä liikkuu yleisesti kaikkialla maailmassa, osa hevosista toimii viruksen oireettomina kantajina ja näin levittävät tautia myös sellaisissa hevosryhmissä, joissa hevoset eivät liiku paljoakaan. Hevoset voidaan rokottaa EHV-1 ja -4:ää vastaan, nämä aiheuttavat enimmäkseen lieviä hengitystieinfektioita. EHV-1 aiheuttaa myös abortteja ja hermostollisia muutoksia. Rokotteella ei ole tehoa keskushermostomuotoa vastaan, sen sijaan tiineille tammoille on suunnattu oma rokote, joka on suunnattu herpesviruksen aiheuttamaa aborttia vastaan. Rokotteen avulla ei saavuteta täydellistä suojaa. Tiineet tammat rokotetaan tiineyskuukausilla 5., 7. ja 9.
Muut rokotteet
Lisäksi hevosia voidaan rokottaa mm. botulismia ja raivotautia (rabiesta) vastaan. Pääntaudin varalle on olemassa myös rokote, mutta sitä ei ole tällä hetkellä saatavilla.
Suomessa myynnissä olevat rokotteet
Influenssa:
- DUVAXYN IE PLUS
- EQUILIS PREQUENZA
- EQUIP F VET
- PROTEQFLU
Tetanus (jäykkäkouristus):
- Tetanusrokote
EQUILIS TETANUS-VACCINE
- Tetanusseerumi
EQUILIS TETANUS-SERUM
Tetanusseerumi
Tetanusseerumi on tarkoitettu eläinten suojaamiseen
jäykkäkouristukselta traumojen tai kirurgisten operaatioiden yhteydessä.
Passiivinen immuniteetti saadaan aikaan antamalla tetanusvasta-aineita.
Suojan kesto on 2-3 viikkoa. Tetanusseerumia voidaan käyttää suojaavasti loukkaantuneille eläimille.
Yhdistelmärokotteet:
- DUVAXYN IE-T PLUS
- EQUILIS PREQUENZA TE
- EQUIP FT VET
- PROTEQFLU-TE
- Herpesvirukset EHV-1 ja EHV-4
DUVAXYN EHV 1,4 (Erityislupavalmiste)
PNEUMABORT K + 1b (Erityislupavalmiste)
Hevosia voidaan rokottaa myös hevosinfluenssa-tetanus yhdistelmärokotteella. Tätä suositellaan käytettävän erityisesti hevosen rokotusohjelman alussa 6 kuukauden iässä, jolloin halutaan saada aikaan suojaa sekä tetanusta että hevosinfluenssaa vastaan.
Yhdistelmärokotteita kannattaa käyttää hevosinfluenssa-tehosterokotteina vain silloin, kun samalla on annettava tetanustehoste.

Kuva: A. Laitinen
Haluan tietää enemmän
Pakolliset ja hyödylliset rokotukset
Hippos -lehti nro. 2 /2010, Kati Niinistö, hevossairauksien erikoiseläinlääkäri