Kavioiden hoito ja kengitys

Kuvat: E. Mattila

Kaviot puhdistetaan päivittäin kaviokoukulla. Samalla tarkistetaan kavioiden kunto ja mahdollisten kenkien kiinnitys. Säännöllinen liikunta ja puhdas karsina ovat perusteita kavioiden kunnossa pysymiselle. Jäisellä kelillä hevosen liukastelua vähentävät kenkiin kierrettävät hokit ja lumen paakkuuntumista kavioihin estävät ns. tilsakumit.

Kavioiden kasvaminen liian pitkäksi tai niiden liiallinen tai epätasainen kuluminen aiheuttavat hevoselle mm. kipua ja jalan asentovirheitä. Jalan asentovirheet aiheuttavat pahimmillaan vammoja jänteille ja nivelille. Kavion kasvu on yksilöllistä, mutta kavion ja kengän kulumiseen vaikuttaa luonnollisesti pohja, jolla hevonen oleskelee ja liikkuu. Tavallisesti kavio vaatii vuolemista ja kengitystä noin 4-8 viikon välein. Lyhykäisyydessään kengitys tarkoittaa sitä, että kengittäjä poistaa vanhat kengät, vuolee hevosen kaviot ja laittaa uudet kengät paikoilleen.

On tärkeää, että hevosen kavioiden hoito aloitetaan heti varsaiässä, varsan ensimmäisenä kesänä, jotta varsan jalka-asennot ja jalkojen luusto kehittyy normaalisti. Samalla varsa tottuu kavioiden käsittelyyn. Pääsääntöisesti säännöllisessä käytössä olevat hevoset ja ponit tarvitsevat kenkiä estämään kavioiden liiallista kulumista. 

Kengityksen tarkoituksena on suojata kaviota ja sen sisäosia, säilyttää kavion muodot, jalka-asennot ja liikeradat ideaaleina sekä estää kavioita luiskahtamasta jäisellä alustalla. Kengityksellä voidaan myös korjata epäsäännöllisiä ja virheellisiä jalka-asentoja ja liikeratoja sekä parantaa kavio- ja jalkavikoja.

Kavion vuoleminen ja kengitys edellyttää kokemusta ja taitoa, joten tehtävä on syytä antaa ammattitaitoiselle kengityssepälle. Epäpätevä kengittäjä voi saada paljon tuhoa aikaan. Kavion perusmekanismiin ja oman hevosen yksilölliseen kavionhoitoon kannattaa perehtyä esimerkiksi kengittäjän avustuksella.

Haluan tietää enemmän

Nuoren hevosen kavion hoito
Hevosen jalkojen asentoihin vaikuttavat tekijät

Opinnäytetyö Seinäjoen Ammattikorkeakoulu 2011
Annikki Tontti
Suomen kengityssepät ry

Mm. kengitysseppien yhteystietoja