Hevosen pyyntö

SEY järjesti 2009 yhdessä Suomen Ratsastajainliiton ja Hippoksen kanssa Hevosen pyyntö 2010 -kilpailun. Kilpailun tavoitteena oli päivittää 1910-luvulta peräisin olevan Hevosen pyyntö -huoneentaulu nykyiseen hevosenpitoon sopivaksi. Lopullinen Hevosen pyyntö 2010 koottiin useiden ehdotusten pohjalta. Vuonna 2016 sitä päivitettiin hiukan.

1. Pidä ympäristöni puhtaana ja turvallisena. Anna minulle tilava makuupaikka, jossa on raikas ilma ja riittävästi kuiviketta. Muista että pidän rauhasta ja levosta.

2. Anna minun elää hyvää hevosenelämää, johon kuuluu päivittäinen ulkoilu ja lajitovereiden seura.

3. Ruoki ja juota minua riittävästi ja usein puhtaista astioista. Anna oikeanlaista ja hyvälaatuista rehua sopiva määrä. Älä pidä minua nälässä, mutta älä myöskään syötä minua liian lihavaksi.

4. Hoida kavioitani, anna ammattilaisen vuolla ja tarvittaessa kengittää ne säännöllisesti. Huolehdi myös rokotuksista ja hampaiden raspauksesta sekä tarvittaessa loishäädöstä. Jos sairastun, älä epäröi kutsua eläinlääkäriä.

5. Harjaa minua tarvittaessa ja useamminkin, jos pidän siitä. Tarkista päivittäin, että minulla on
kaikki kunnossa.

6. Puhdista minut, jos olen likainen tai hikinen, anna minun kuivatella lämpimässä tai loimen alla. Laita selkääni suojaava loimi tarvittaessa myös kylmän ja sateen aikana.

7. Pidä huoli, että saan liikuntaa riittävästi ja säännöllisesti. Mitoita työt ja tehtävät kuntoni ja vointini mukaan. Liikkuminen on minulle ilo, kun olen kunnossa. Anna minun vertyä rauhassa ennen työtä ja juoksua ja myös sen jälkeen.

8. Muista oikeanlaiset ja sopivat varusteet, jotka ovat turvalliset sinulle ja minulle. Valitse ja hoida varusteet niin, että minun on hyvä tehdä niissä työtä, etteivät ne satuta, purista, paina tai hankaa.

9. Kohtele minua hyvin, koska terveenä ja tyytyväisenä voin paremmin. Älä aiheuta minulle kipua tai tuskaa, käytä taidon voimaa.

10. Käsittele minua rauhallisesti ja johdonmukaisesti, ystävällisesti mutta päättäväisesti. Ole hyvä johtaja, kiitä minua oikein tehdystä työstä. Älä opeta minulle huonoja käytöstapoja.

11. Älä pyydä minulta sellaista, mitä en ymmärrä tai osaa, mihin voimani ja taitoni eivät riitä. Opeta minua rauhallisesti ja huolella, suuttumatta. Jos omat taitosi eivät riitä minun kouluttamiseeni tai käsittelyyni, hanki ammattiapua. Siitä on iloa meille molemmille.

12. Mieti kahdesti ennen kuin hankit hevosen, hyvä hevosenpito vaatii paljon. Pyydän, että hankit riittävästi tietoa hoidostani ja tarpeistani, ennen kuin otat minut vastuullesi. Kokemattomuus ja tietämättömyys voivat viedä terveyteni, jopa henkeni. Selvitä myös huolella, millainen hevonen sopii parhaiten sinun elämääsi.

13. Toivon, että harkitset tarkasti millaiseen kotiin minut myyt, jos on tullut aika erota. Älä anna minua välinpitämättömille ihmisille tai osaamattomiin käsiin. Kerro rehdisti uudelle omistajalleni minusta, jotta yhteinen taipaleemme alkaisi hyvin.

14. Hyvä omistajani! Kun näet voimieni uupuvan, lopeta elämäni tuskattomasti. En halua jatkaa tietäni kipeänä tai kaltoin kohdeltuna, joutua vanhoilla päivilläni huonoihin oloihin! Huolehdi minusta kunnialla loppuun saakka.Klikkaa suuremmaksi (pdf)