Hevosen päivittäinen hoito

Eläinsuojelulaki määrää hevosen hoidon minimivaatimukset. Hevonen ruokitaan vähintään kolme kertaa päivässä säännöllisin ruokintavälein, ja sillä tulee olla puhdasta juomavettä vapaasti tarjolla. Hevosen on päästävä päivittäin tarhaan jaloittelemaan, mielellään lajitovereiden seurassa.

Hevosen päivittäiseen hoitoon kuuluvat harjaus, kavioiden puhdistus ja terveydentilan seuranta, varusteiden kunnossapito sekä karsinan puhdistus. Hevosen peseminen tai huuhtelu vedellä on perusteltua, jos hevonen on hikinen tai likainen. Hevosen loimituksen tarve arvioidaan hevoskohtaisesti, sääolosuhteet huomioiden. Märkä hevonen loimitetaan kuivumisen ajaksi.

Kengityksestä, kavioiden vuolusta, loishäädöstä, hampaiden raspauksesta ja mahdollisista rokotuksista huolehtiminen on perusasia kaikkien hevosten kohdalla.

Kuva: S. Holma

Kuva: T. Sahlstein

Hevosen perusterveydenhoitoon kuuluu päivittäisen hoidon yhteydessä terveydentilan tarkastus. Kun seuraat hevosen normiarvoja, voit huomata pienet muutokset varhaisessa vaiheessa.

Hevosen elintoimintojen normaaleja lepoarvoja

Lämpö
  • aikuinen hevonen 37,3-38,3 oC
  • varsa n. 37,5-38,5 oC
  • yksilöerot voivat olla suuria


Pulssi
  • aikuinen hevonen 26-40 / min
  • vuotias 35-50 / min
  • varsa 60-80 / min
Hengitystiheys
  • aikuinen hevonen n. 8-16 krt/min
  • varsoilla ja nuorilla hieman korkeampi
Limakalvot
  • vaaleanpunaiset

Liikunta

Eläinsuojelulaki velvoittaa huolehtimaan hevosen päivittäisestä ulkoilusta ja liikunnasta. Toisaalta se kieltää hevosen liiallisen rasittamisen. Lain suositus on, että kesällä hevonen pääsisi päivittäin laitumelle. Pihatossa asuvat hevoset voivat itse päättää ulkoilunsa määrän. Tämä onkin hyvä vaihtoehto varsoille ja joutilaille hevosille.

Terve ja normaalisti kehittynyt varsa opetetaan tavallisimmin ajolle 1,5-vuotissyksyllä ja ratsastukseen 3-vuotiaana. Opetusvaihe ei ole varsinaista valmennusta, vaan toistoihin perustuvaa lyhytkestoista uusien asioiden opettelua. Opettaminen on aina kokeneen hevosihmisen tai ammattilaisen työtä.

Kaikkien hevosten liikuttamisen tulee olla säännöllistä ja suunniteltua, kilpailusuorituksiin tähdättäessä myös nousujohteista. Lepopäivät tai -jaksot kuuluvat aina asiaan, samoin riittävän vaihteleva liikunta.

Muun muassa haluttomuus, niskurointi, ylivireys, voimakas laihtuminen tai lihominen ja huono hallittavuus voivat olla merkkejä siitä, ettei liikunnan määrä tai laatu ole oikea. Ongelmiin on syytä puuttua nopeasti. Myös ruokinta ja hevosen terveys on syytä tarkistaa. Ontuvan tai muuten sairaan hevosen täytyy saada tarvitsemansa hoito ja lepo, eikä sitä tietenkään saa rasittaa.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisyssä hevosen asiantunteva valmennus on tärkeää. Hevosen rasituksen tulee kasvaa asteittain niin, että lihaksille ja jänteille jää aikaa vahvistua. Vammoja ehkäisee myös harjoitusalustojen oikeanlainen pohja sekä sopivat suojat ja varusteet.

Kuva: L. Mattila

Haluan tietää enemmän

Harjoituksia lapsille - 4H TOP-tehtävät (Tekemällä Oppii Parhaiten)

Ystäväni hevonen

Reipasta ravia

Keppiheppailua



Mitä on hevosen hyvinvointi?

Virtuaalinen oppimisympäristö - Virtuaalikylä
Video: Opetuksen hyviä käytänteitä, Kirsi Lustig, YSAO Hingunniemi.