Ruokinta ulkona

Hevosilla on tarve syödä monta tuntia päivässä. Laitumella oleva hevonen käyttää vuorokaudessa noin 18h ruoanetsintään.

Jotta tallissa asuvilla hevosilla ei tulisi liian pitkiä ruokintavälejä, syöttää suurin osa hevosenomistajista hevosia karkearehulla ulkona, tarhassa. Hyvänä puolena on se, että hevosella on tuolloin tekemistä ja se pystyy paremmin pitämään itseään lämpimänä talvella. Huonona puolena on riski rehujen sotkeentumisesta maahan/hiekkaan etenkin pienemmissä tarhoissa.

Hevoselle ei pidä antaa ulos enempää rehua kuin mitä se päivän aikana pystyy syömään. Ylijäänyt tai maahan tallattu rehu tulee poistaa, mieluiten päivittäin. Saviseen maahan sotkettu rehu on pian todellinen bakteeripesä ja jos hevoset syövät sitä, voivat ne helposti sairastua.

Käyttämällä ulkona ruokintahäkkejä, pienenee riski maahantallautuneesta rehusta huomattaavsti. Optimaalista olisi sijoittaa ruokintahäkki valetulle alustalle. Muuten ruokintahäkin paikkaa tulee säännöllisesti muuttaa.

Muista aina myös laittaa hevoselle vettä tarjolle tarhaan, jos sitä ruokitaan siellä karkearehuilla. Karkearehun syönti lisää hevosen veden tarvetta.

Kuva: E. Mattila