Kasvatus

Kasvattajan muistilista

1. Astutuksen/siemennyksen tapahduttua oriinpitäjä antaa astutustodistuksen. Tammanomistajan on vaadittava astutustodistus aina, myös tyhjäksi jääneelle tammalle.

 

2. Astutustodistuksen varsomisosa on täytettävä heti varsomisen jälkeen ja todistus on lähetettävä hevosjalostusliittoon. Myös tyhjäksi jääneen tamman astutustodistus on palautettava. Huom. astutustodistusosaa ei saa irrottaa lomakkeesta.

Muista laittaa varsalle useampi nimiehdotus!

 

3. Rekisteröintimaksu on halvin, kun palauttaa todistuksen yhden kuukauden kuluessa varsomispäivästä hevosjalostusliittoon.

 

4. Varsomistodistukseen tulee liittää eläinlääkärintodistus, jos tamma on luonut vähintään 12 viikkoa kestäneen tiineyden jälkeen tai jos tamma on kuollut kantavana.

 

5. Syntymätodistus lunastetaan oriinpitäjältä (= kuitti suoritetuista varsamaksuista). Syntymätodistus on lunastettava oriinpitäjältä  viimeistään syntymävuoden joulukuun 31. päivään mennessä, jotta varsa saisi ravikilpailuoikeuden.


6. Varsan ollessa noin 4 kuukauden ikäinen tilataan tunnistus hevosjalostusliitosta. Tunnistus on tehtävä viimeistään syntymävuotta seuraavan vuoden maaliskuun 31. päivään mennessä, jotta varsa saisi ravikilpailuoikeuden.

Tunnistuksessa kirjataan varsan väri ja tuntomerkit ylös, otetaan verinäyte ja asennetaan pysyvä tunniste. Varsalla on oltava tottuneet kiinnipitäjät.

Syntymätodistus ja mahdolliset omistajanvaihdosilmoitukset luovutetaan tunnistajalle.


7. Suomen Hippos lähettää hevospassin varsan omistajalle, kun tunnistus ja syntymätodistus ovat saapuneet Suomen Hippokseen, varsan polveutuminen on varmistettu dna-testillä ja rekisteröintiin liittyvät maksut on maksettu määräaikana.


Rekisteröinti on hoidettu kuntoon, kun

- varsomistodistus on palautettu

- syntymätodistus on lunastettu

- varsa on tunnistettu ja maksettu määräaikana.


(Lähde: www.hippos.fi)

Kuva: L. Mattila

Haluan tietää enemmän