Kysy hevosista, hevosalasta - asiantuntijoiden vastauksia

_________________________________________________________________________________________________

Kysymys ja vastaus-palsta on lopetettu toistaiseksi.
KYSYMYS:

Olen kiinnostunut aloittamaan ratsastusharrastuksen liikuntavammaisen lapsen kanssa (käsivamma). Mistä voin tiedustella ratsastuksessa tarvittavia erityisohjia?
VASTAUS:

Erikoisvalmisteisia ratsastusvälineitä valmistavat koulutetut valjassepät. Valjasseppiä voi etsiä esim. netistä (mm. Suomen Valjas- ja Satulasepät Ry) tai kysyä lisätietoja ratsastusterapeuteilta (Suomen Ratsastusterapeutit ry). Muistathan että kuntoutukseen voi olla mahdollista saada Kelan kautta tukea. Hakeudu kuntasi terveydenhuollon lääkärille ja sitä kautta voit saada kuntoutussuunnitelman ja voit hakea kuntoutusta Kelasta.
(K. Slotte, E. Mattila, S. Mattila-Rautiainen)

.........................................................................................................................................................

KYSYMYS:

Ratsuruunan silmät rähmivät melko paljon, mutta mikä määrä rähmimistä on ok ja koska kyseessä on tulehdus tms. hoitoa vaativa ongelma?

Nimim. Jiksu
VASTAUS:

Silmiin kertyvä rähmä tulee puhdistaa aamuin, illoin kostealla puhtaalla pumpulilla tms. taitoksella. Mikäli rähmiminen on runsasta, esim. silmä on muurautunut umpeen tai  rähmiminen jatkuu useamman päivän ajan ja/tai silmän limakalvot punoittavat, kannattaa pyytää eläinlääkäri tarkistamaan tilanne ja määräämään tilanteeseen sopivat lääkkeet.

(Nina Lehmonen, Suomen Hippoksen ell)

.....................................................................................................................................

KYSYMYS:

En ole tajunnut pitää kirjaa ylläpitoponini lääkinnästä. Sitä ei ole paljoa ollut mutta on kuitenkin. Onko tämä "vaarallista"?

Nimim. Tinttt

VASTAUS:

Lääkekirjanpitoa tulee pitää lakisääteisesti niiden lääkkeiden varalta, joille on määrätty teurasvaroaika. Lisäksi  on joitain lääkkeitä, joiden käytöstä seuraa pysyvä teuraskielto. Mikäli ponisi on kilpakäytössä, tulee kirjanpitoon sisällyttää myös dopingvaroajalliset lääkkeet. Aloita lääkekirjanpito saman tien. Laita ylös kaikki lääkitykset ja se mistä lääke on hankittu viimeisen puolen vuoden ajalta, (esim. matolääkkeet). Puoli vuotta pidempää varoaikaa ei millään lääkkeellä ole (teuraskielto on asia erikseen, teuraskieltolääkkeet tulee tietenkin myös olla lääkekirjanpidossa sekä lisäksi passissa). Dopingtapausten osalta vaaditaan yleensä lääkitystiedot viimeisen 2 kuukauden ajalta.

(Nina Lehmonen, Suomen Hippoksen ell)