Näyttelyt ja jalostusarvostelu

Eri rotujen jalostusarvostelut pohjautuvat jalostusohjesäännöissä määriteltyihin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin. Oriin hyväksyminen jalostukseen on useimmissa jalostusohjelmissa pakollista, mutta tammojen kantakirjaaminen on useimmissa roduissa vapaaehtoista.

Jalostusarvostelun/kantakirjauksen perusteella hevonen saa jalostushevosen arvon ja sille voidaan myöhemmin myöntää palkintoja jälkeläistensä perusteella.

Ravihevosille lasketaan vuosittain myös jalostusindeksit BLUP-menetelmällä, joka pohjautuu hevosten sukuun, yksilötuloksiin ja jälkeläistuloksiin.

Hevosten ja ponien yksilöarvostelu suoritetaan näyttelyissä. Oriit arvostellaan orinäyttelyissä tai oripäivillä, tammat ja varsat tamma- ja varsanäyttelyissä, jota järjestetään vuosittain useita eri puolilla Suomea. Oriiden ja tammojen jälkeläisarvostelun tekevät Suomen Hippoksen valiokunnat.

Näyttelyissä erirotuisten hevosten ja ponien arvostelut pohjautuvat rotukohtaisiin vaatimuksiin. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton arvostelu hevosen tai ponin rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta.

Varsanäyttelyiden tarkoituksena on myös tukea kotimaista kasvatusta ja toimia valistavana tilaisuutena kasvattajille sekä hevoskasvatuksen näyteikkunana yleisölle. 

Näyttelyssä käyminen opettaa varsan lastaukseen, kuljetukseen, vieraisiin hevosiin ja paikkoihin sekä mittaukseen ja tarkastukseen. 

Kuva: Hippola / P. Paananen

Suomenhevoset ja lämminveriset
Katso ohjeet Hippoksen sivuilta


Ratsut ja ponit
Katso ohjeet Hippoksen sivuilta
Suomenhevosia voi ilmoittaa 1-3 vuotiaita varsoja, vanhemmat tammat kantakirjataan. Lämminverivarsoja voi ilmoittaa 1-2 vuotiaina, 3-vuotiaat ja vanhemmat tammat kantakirjataan.

Suomenhevosoriit kantakirjataan Suomen Hippoksen järjestämissä orinäyttelyissä, joissa suomenhevosoriin voi kantakirjata käyttötarkoituksen mukaisesti eri suunnille aivan kuten suomenhevostammankin. Orinäyttelyissä tehdään myös lämminveristen ravihevosoriiden jalostusarvostelut.

Kuva: E. Perttunen

Ratsut ja ponit: Tamma- ja varsanäyttelyihin voivat osallistua jalostusohjesäännön mukaiset 4-vuotiaat ja vanhemmat tammat, jotka kantakirjataan sekä 1-3-vuotiaat tammat ja ruunat sekä 1-2 -vuotiaat oriit.

Näyttelyyn voivat osallistua myös ne varsat, jotka eivät täytä jalostusohjesääntöä, mutta ovat jalostukseen hyväksytystä isäoriista ja polveutuvat selkeästi ratsuroduista.

Kasvattajapäiville voivat osallistua 1-3 -vuotiaat ratsuhevostammat ja -ruunat sekä 1-2 -vuotiaat ratsuhevosoriit.

Oripäivillä esitetään 3-vuotiaat ja vanhemmat ratsuhevos- ja ponioriit.

Kuva: E. Perttunen


Rotunäyttelyt
Rotuyhdistykset järjestävät myös näyttelyitä, joissa arvioidaan sekä hevosen rakennetta että liikkeitä. Rotunäyttelyt ovat ns. show-näyttelyitä, joissa hevoset yleensä asetetaan myös keskinäiseen paremmusjärjestykseen. Rotunäyttelyissä saa yleensä esittää vain jalostusohjesäännön mukaisia yksilöitä. Yleensä rotunäyttelyissä luokat on jaettu hevosen iän ja sukupuolen mukaan. Luokkia on niin maitovarsoista veteraaneihin. Toisinaan rotunäyttelyiden yhteydessä voi olla joitakin ratsastus- ja ohjasajoluokkia (lähinnä Suomen Shetlanninponi yhdistys ry:n näyttelyissä). Ruunille ja ei-jalostukseen hyväksytyille oreille on usein omat luokat. Lisäksi voidaan arvioida oriin tai tamman jälkeläisiä erillisessä jälkeläisluokassa.

Rotunäyttelyissä ei suoriteta kantakirjausta, vaan kantakirjaus tapahtuu Hippoksen näyttelyissä.

Rotunäyttelyt löydät parhaiten kunkin rotuyhdistyksen sivuilta.

Epäviralliset näyttelyt
Lisäksi on olemassa epävirallisia näyttelyitä, esim. Match Show eli mätsäri. Ne ovat avoimia kaikille rotuun, ikään tai sukupuoleen katsomatta, jollei kutsussa muuta mainita. Mätsäreihin pääsee siis myös rekisteröimättömällä hevosella, joka ei virallisiin näyttelyihin pääse. Mätsäreiden luokkajako selviää näyttelykutsusta. Mätsärissä hevoset arvostellaan pareittain. Mätsärit ovat hyvää harjoitusta, jos olet menossa viralliseen näyttelyyn.