Mitä klinikalla tapahtuu - miten valmistaudun

Ota hevosen passi tai rokotustodistus klinikalle mukaan - jos hevonen rokotetaan tai passiin täytyy tehdä muita merkintöjä. Lisäksi passin on oltava aina kuljetuksessa mukana.

Ontumatutkimukseen tulevalle hevoselle kannattaa ottaa mukaan juoksutusliina ja ravureille omat ajovarusteet.

Huomioi, että taivutuskokeita tehdessä hevosia juoksutetaan usein ulkona, joten talvikelillä hevosella tulee olla tarpeeksi pitävät kengät alla (joillakin klinikoilla mahdollisuus sisäjuoksutukseen). Toivottavaa on, että ontumatutkimukseen menevän hevosen mukana on henkilö, joka voi juoksuttaa sitä tutkimuksen aikana.

Leikkaukseen (myös ruunaus) tulevilta hevosilta riisutaan kengät pois ennen klinikalle menoa. Potilas kannattaa myös pestä kotitallilla, jos siihen on mahdollisuus. Nämä ennakkotoimet takaavat leikkauspäivän sujuvuuden.

Tarkista leikkauspotilaan rokotustilanne ja kerro klinikalle saapuessasi, mikäli sen tetanusrokote ei ole voimassa. Jos hevosella on kuumetta tai muita infektion oireita, on tästä ilmoitettava klinikalle välittömästi, sillä tällöin leikkauspäivä on siirrettävä myöhempään ajankohtaan.

Leikattavalle hevoselle voi antaa leikkauspäivän aamuna pienen määrän heinää, mutta ei väkirehuja. Leikkauspotilaalle ei myöskään anneta enää matkaeväitä automatkalle. Vettä voi tarjota vapaasti.

Keuhkoputken tähystyksessä tutkitaan hevosen kurkunpää ja henkitorvi; runsas liman eritys, verenvuodot ja mahdolliset muut rakenteelliset muutokset.

Mahatähystykseen menevää hevosta paastotetaan 16 tuntia. Sen on oltava tämän ajan kokonaan ruuatta, eli viimeiset ruuat annetaan niin, että hevonen on jo ehtinyt syödä ne ennen kuin 16 tunnin paasto alkaa. Juomatta hevosen tulee olla kolme tuntia ennen mahatähystystä.

Röntgentutkimus on hevoselle kivuton. Hevonen saatetaan laittaa pakkopilttuuseen kuvausta varten. Kuvien ottamisesta kuuluu pieni ääni, mikä saattaa hermostuttaa herkempää hevosta. Tarvittaessa hevosen korviin voidaan laittaa pumpulia ääniherkkyyden vähentämiseksi. Kuvia otettaessa hevosen tulee antaa koskea jalkoihinsa, myös esim. takapolvien sisäpuolelle.

Hevonen rauhoitetaan röntgenkuvausta varten, vaikka se olisikin luonteeltaan rauhallinen. Näin saadaan paremman laatuisia kuvia, kun hevonen ei hätkähdä eikä liiku kuvaushetkellä. Samalla myös pystytään vähentämään uusintakuvien ottotarvetta, mikä vähentää kohteen ja kuvaajan altistumista röntgensäteilylle.

Ultraäänitutkimus on hevoselle vaaraton ja kivuton toimenpide. Ultraäänitutkimusta varten hevoselta ajetaan tarvittaessa karvanleikkurilla tutkimusalueelta karvat. Mikäli hevonen pelkää karvanleikkuria tai ei seiso tutkittaessa paikoillaan, hevonen voidaan tarvittaessa rauhoittaa toimenpidettä varten.

Laboratoriotutkimukset
Suurimmalla osalla klinikoita on oma laboratorio, joka mahdollistaa veri- ym.näytteiden tulosten saamisen jo useimmiten samana päivänä, jolloin myös mahdollinen hoito päästään aloittamaan viivytyksettä.

Sydäntutkimukset
Useimmilla klinikoilla pystytään nauhtoittamaan sydänkäyrää EKG-laitteistoilla. 

Silmätutkimukset

Fysioterapia
Kysy tarvittaessa klinikalta fysioterapian mahdollisuutta.