Ratsastuksen lajit

Ratsastuksen valtakunnallisen keskusjärjestön Suomen Ratsastajainliiton alaisuuteen kuuluu kymmenen eri lajia. Perinteisiä lajeja ovat olympialajit: koulu-, este- ja kenttäratsastus. Niiden opetus kuuluu useimpien ratsastuskoulujen opetusohjelmaan. Muita ratsastuslajeja, kuten islanninhevos-, vaellus-, lännen- ja matkaratsastusta, on mahdollisuus harrastaa niihin erikoistuneilla talleilla. Vikellys on voimistelua hevosen selässä, ja valjakkoajossa hevosta ohjastetaan vaunuista. Lisäksi voidaan järjestää mm. hiihtoesteratsastuskilpailuja ja laukkakilpailuja.

Ratsastus sopii myös erityisryhmille, ja sitä voidaan käyttää monipuolisesti terapiatarkoituksiin. Kaikkia lajeja yhteisesti koskevat kilpailusäännöt on koottu Suomen Ratsastajainliiton yleiseen sääntöosaan. Lisäksi jokaisella lajilla on omat lajikohtaiset sääntönsä. Nuorille ratsastajille suositellaan eri lajien monipuolista harjoittelua ennen erikoistumista.

Ratsastuksessa kilpaillaan useilla tasoilla. Alin taso on kilpailuharjoitus, josta mahdollisesti edetään seura-, alue-, kansalliselle ja kansainväliselle tasolla.

Kilpahevosella tulee olla EU-passi. Lisäksi sen tulee olla rekisteröity Suomen Hippoksessa tai sillä tulee olla SRL:n myöntämä kilpailunumero. Kilpaileminen edellyttää ratsastajalta tai valjakkokuskilta SRL:n jäsenyyttä ja seuratasolta ylöspäin erilaisia lisenssejä. Lisäksi peritään hevoskohtainen vuosimaksu.

SRL ylläpitää internetissä sähköistä kilpailupalvelua. Siellä julkaistaan alue- ja kansallinen kilpailukalenteri sekä kilpailujen tulokset. Kilpailupalvelussa on myös hevos- ja ratsastajakohtaiset rankingit.

SRL hyväksyy ja valvoo jäsenratsastuskoulujensa sekä harraste- ja yksityistalliensa toimintaa ja voi myöntää tallille Laatutalli -nimikkeen. Hyväksyntä perustuu kriteereihin, joiden mukaan toiminnasta vastaavat ammattilaiset käyttöön soveltuvilla hevosilla ja turvallisissa puitteissa. Hyväksytyillä talleilla tai ratsastusseurojen järjestämissä tilaisuuksissa SRL:n jäsenten on mahdollista suorittaa erilaisia ratsastus- ja hevostaitomerkkejä.

KOULURATSASTUS
Kuva: SRL/U. Lindgren Fagerholm

ESTERATSASTUS
Kuva: SRL / JX-Foto

MATKARATSASTUS
Kuva: K. Kärkkäinen

KENTTÄRATSASTUS
Kuva: SRL/K. Houghton

LÄNNENRATSASTUS
Kuva: SRL/S. Holma

VALJAKKOAJO
Kuva: SRL/S. Holma

Haluan tietää enemmän

Ratsastuksen lajianalyysi

SRL


Ratsastuksen terveysprofiili

Suomen Ratsastajainliitto on ollut ensimmäisten lajien joukossa luomassa omalle lajilleen terveysprofiilia, jossa lajia tarkastellaan ratsastajan terveysliikunnan ja urheilumuodon näkökulmasta.
YLE:n Elävä arkisto:

Kyra Kyrklund ja Matador - 1990
Haastattelu ja kouluratsastusta Ruskeasuolla


Kouluratsastuksen saloja - 1937
Mainiossa ennen sotia valmistuneessa opetusfilmissä käydään kouluratsastuksen saloja läpi valjastuksesta ja satuloinnista alkaen.

Ratsastuksen alkeet - 1946
Taitavan ratsastajan täytyy oppia lukemaan hevosensa pienimpiäkin liikkeitä. Hevosta ei hallita pakkokeinoilla vaan taidolla, opastetaan vuonna 1946 valmistuneessa filmissä.