Raviurheilu

Suomen Hippos ry on raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö, joka vastaa lajin valtakunnallisista toiminnoista.

Suomessa on rekisteröityjä ammatti- ja harrastajavalmentajia, joiden koulutuksesta ja lisenssijärjestelmästä vastaa Suomen Hippos. Jotta harrastajavalmentaja voi ilmoittaa hevosen tai ponin ravikilpailuihin, hänellä tulee olla voimassa oleva harrastajavalmentajalisenssi.

Hevosen tai ponin valmentaminen ja hoitaminen vaatii pitkäjänteistä työtä sekä monipuoliset valmennusolosuhteet.

Ravikilpailuja järjestetään eri puolilla Suomea lähes vuoden jokaisena päivänä. Kilpailuissa noudatetaan Suomen Hippoksen ravikilpailusääntöjä. Osallistumista varten hevosella on oltava kilpailuoikeus ja sen on suoritettava koelähtö ennen ensimmäistä kilpailuaan.

Kuva: A. Laitinen

Tavanomaisten kärrylähtöjen lisäksi Suomessa ajetaan monté- eli raviratsastuslähtöjä sekä poniravilähtöjä. Montélähdöt ajetaan normaaleina totolähtöinä raveissa ja niissä ovat voimassa pääosin samat säännöt kuin kärrylähdöissä. Ravikilpailuissa hevosen ohjastajalla on oltava voimassa oleva ajolupa, jonka suorittamiseen vaaditaan vähintään 16 vuoden ikä ja riittävä taito hevosen käsittelyssä. Ajolupakursseja järjestetään raviradoilla. Kilpailulisenssi maksetaan vuosittain.

MONTÉ
Kuva: Hippola / P. Paananen

PONIRAVIA
Kuva: S. Raaska-Kuhna

Nuoriso- ja poniravitoiminnan tarkoituksena on tarjota nuorille mahdollisuus harrastaa raviurheilua turvallisesti ja ohjatusti. Lähes jokaisella maakuntaradalla toimii nuorisoravikerho. Eri puolilla Suomea toimii Suomen Hippoksen alaisia poniravikouluja, jotka tarjoavat laadukasta ja turvallista toimintaa. Poniravikilpailuja järjestetään normaaliravien yhteydessä ja myös erillisinä poniraveina. Ponilähtöjä ajetaan sekä kärry- että montélähtöinä. P-ajolupakurssin voi suorittaa 10-18 -vuotias nuori.

Haluan tietää enemmän

Kuva: Hippola / H. Leppänen

Hippoksen sivuilla:

Heppa-järjestelmä sisältää tiedot kaikista Suomeen rekisteröidyistä hevosista, ravikilpailuista ja hevosnäyttelyistä. Hevosrekisterin lisäksi Heppa-järjestelmän avulla pidetään yllä hevosiin sidonnaisten henkilöiden rekisteriä.


YLE:n Elävä arkisto:

Kuninkuusraveja 1950- ja 1960- luvuilla

  • Kouvola 1952
  • Lahti 1958
  • Helsinki 1960
  • Jyväskylä 1963
  • Turku 1963
  • Ravihistoriaa 50-luvulta - 1987