Tallin pesu ja desinfiointi

Tallin pesu ja desinfiointi

Tallin perusteellinen pesu ja desinfiointi ovat tärkeitä toimenpiteitä aina, kun tallissa on ollut tarttuvaa tautia. Erityisen tärkeää desinfiointi on pääntaudin jälkeen, koska pääntautibakteeri saattaa säilyä ympäristössä tartuntakykyisenä useita kuukausia. Myös luomistapauksen jälkeen abortoineen tamman karsina juoma- ja ruokakuppeineen on desinfioitava. Ennen desinfiointia talli on pestävä perusteellisesti. Kaikki kuivikkeet poistetaan ja talli pestään esimerkiksi juuriharjalla tai painepesurilla. Pesu on tärkeää, koska näkyvä lika heikentää desinfektioaineiden tehoa. Desinfiointiaineen pakkauksessa olevia ohjeita tulee noudattaa. Sopiva aine tallin desinfiointiin on esim. Virkon S.


Tallin pesu ja desinfiointi vaiheittain

  1. Poista kaikki irtotavarat (ämpärit, ruoka-astiat, jne.) tallista ja tyhjennä karsinat kuivikkeista.
  2. Harjaa seinät, katto ja lattiat puhtaaksi hämähäkin verkoista ja muusta näkyvästä liasta.
  3. Pese kaikki tallin pinnat vedellä ja pesuaineella painepesuria apuna käyttäen. Anna pesuaineen vaikuttaa erityisen likaisissa  kohdissa 10-20 minuuttia ja harjaa kohta käsin puhtaaksi. Aloita pesu katosta ja etene ylhäältä alaspäin. Suunnittele pesu  niin, että se etenee kohti viemäreitä tai tallin uloskäyntiä. Pese myös nurkat huolellisesti.
  4. Pesun jälkeen poista ylimääräinen vesi tallista esimerkiksi luutaa tai muovilastaa apuna käyttäen.
  5. Pue tarvittavat suojavarusteet (esim. haalarit, hanskat, hengityssuojain ja suojalasit) yllesi ennen tallin desinfektioita. Noudata desinfektioaineen valmistajan laimennus- ja käyttöohjeita. Suihkuta esim. reppuruiskua apuna käyttäen desinfektioainetta seiniin ja lattiaan aloittaen katonrajasta. Anna pintojen kuivua, älä huuhtele.
  6. Pese kaikki irtotavarat ja suihkuta ne desinfektioaineella. Anna vaikuttaa vähintään kymmenen minuuttia ja huuhtele sen jälkeen huolellisesti juoksevalla vedellä. Erityisesti juoma- ja ruoka-astiat pitää huuhdella huolellisesti, ettei niihin jää desinfektioainejäämiä. Anna tavaroiden kuivua ja siirrä ne takaisin puhtaaseen talliin.
  7. Konepestävät tekstiilit tulee puhdistaa näkyvästä liasta ja liottaa desinfektioaineessa kymmenen minuutin ajan. Lopuksi tekstiilit pestään normaalisti pesukoneessa.
(Hippos: Hevosen tarttuvat taudit)