Hevosinfluenssa (Equine influenza)

  • Aiheuttaja: Influenssa A -virukset (H3N8 ja H7N7)
  • Oireet: Korkea kuume (jopa 41oC), kuiva yskä ja kirkas sierainvuoto
  • Leviäminen: Pisaratartunta, voi levitä myös mm. ihmisten, varusteiden ja kuljetuskaluston välityksellä
  • Itämisaika: 1-2 vrk (etenee hyvin nopeasti tallissa)
  • Ennaltaehkäisy: Karanteeni ja rokottaminen
Hevosinfluenssa on viruksen aiheuttama tauti ja leviää erittäin nopeasti herkässä (ei-rokotetut ja puutteellisesti rokotetut) hevospopulaatiossa. Tartunta leviää pisaratartuntana hevosesta toiseen. Viruksen on todettu leviävän lyhyitä matkoja tuulen mukana esimerkiksi naapuritallista toiseen. Taudin itämisaika on n. 24-48 tuntia. Virusta erittyy hengitystie-eritteisiin jo taudin itämisaikana ja hevonen levittää tartuntaa noin kymmenen vuorokauden ajan oireiden alkamisen jälkeen.

Tyypilliset oireet korkea kuume, usein yli 39,5°C, yskä, kirkas sierainvuoto sekä ruokahaluttomuus. Kuume kestää tavallisesti 3-5 päivää, mutta yskä saattaa jatkua useita viikkoja. Yleensä tallissa on useita kuumeilevia hevosia, oireet voivat olla vaihtelevanasteisia riippuen vastustuskyvystä. Lievissäkin infektioissa influenssa voi vaurioittaa merkittävästi hengitysteiden ja keuhkojen sisäpintoja ja niinpä levon tulee olla riittävän pitkä (useita viikkoja oireiden lievittymisen jälkeen) jälkitautien ennaltaehkäisemiseksi.

Hevosten rokottamisella pyritään ehkäisemään hevosinfluenssan leviämistä ja estämään epidemioiden syntyminen. Paras suoja saadaan rokottamalla kaikki samassa yksikössä olevat hevoset (esim. koko talli).

Rokottaminen on populaatiotason toimenpide eli jos rokotuskattavuus on riittävällä tasolla koko maassa, epidemioiden kehittyminen estyy. Koska mikään influenssarokote ei anna täyttä suojaa tartuntaa vastaan, voi rokotettukin hevonen sairastua. Rokotetulla hevosella influenssa ilmenee yleensä erittäin lievin oirein tai täysin oireettomana, mutta hevonen saattaa silti erittää virusta ja levittää tartuntaa.

Haluan tietää enemmän